Årsmöte 2016-03-04

Föreningen Mont de Marsan

Association des Amis de Mont de Marsan

 

 

 

grundad 1975 fondée en 1975

FÖRENINGEN MONT DE MARSAN ALINGSÅS VERKSAMHETSÅRET 2015

 

Styrelse

Ylva Gustafsson – ordförande

Inger Lerander – vice ordförande

Niklas Bardh – sekreterare

Elsie Lindberg – kassör

Bernt-Erik Nyberg – ledamot

Johanna Sandberg – ledamot

 

Styrelsen konstituerade sig vid sammanträde den 6 mars.

 

Revisorer

Per Palm, Karin Axelsson suppleant, Jaana Björkdahl suppleant.

 

Valberedning

Per-Erik Lundahl (sammankallande) och Monica Staaf.

 

Medlemsantal

Föreningen hade 42 ”betalande enheter” 2015, vilket torde innebära en bra bit över 70 enskilda medlemmar. Betalande har sjunkit med cirka 20 sedan året innan, en trolig förklaring är att några helt enkelt glömt att betala in avgiften.

 

Styrelsens sammanträden

Styrelsen har haft sex protokollförda styrelsemöten under året: den 19 januari, 6 mars (årsmöte + konstituerande), 15 april, 8 juni, 1 september (mailmöte) och 14 december.

 

Inför vandringen på pilgrimsleden till Santiago de Compostela arrangerade föreningen två informationsträffar: den 4 februari och 27 april.

 

Inför ungdomsutbytet med Mont de Marsan arrangerade föreningen tre träffar: den 1 februari, 8 mars och 10 maj.

 

 

Föreningens offentliga sammankomster

 

6 mars Trädens hemligheter + årsmöte

Efter avslutade årsmötesförhandlingar på Hillsalen – där det särskilt uppmärksammades att Föreningen Mont de Marsan fyllde 40 år 2015 – fick vi inblick i ”trädens hemligheter” med hjälp av arboristen Benoît Broussard som berättade och visade bilder. Efteråt blev det vin och räksmörgås – och ännu mer prat om träd! 42 personer deltog.

 

21 april Paris enligt Patrick Modiano

Litteraturvetaren och dramaturgen Per-Arne Tjäder förebådade Nobelpriset genom att ge ut sin bok om Patrick Modiano, den första på svenska, ett par veckor innan 2014 års pristagare tillkännagavs. 60 personer trotsade det osannolikt vackra vårvädret och fick en makalös guidning i Modianos romanvärld. Arrangerades tillsammans med Bibliotekets vänner på Hillsalen.

 

22 augusti Pilgrimsvandring på Redvägsleden

Årets kroppsliga övning förlades till ett sensommargrönt Sjuhärad där vi i strålande solsken vandrade från Timmele till Dalum på den gamla Redvägsleden och tillbaka på den gamla järnvägsvallen. På vägen fick vi en guidning av Dalums kyrka och som belöning blev det middag och bad på Ulricehamns kallbadhus. 28 personer deltog på vandringen.

 

15 december Ännu ett steg närmare Santiago…

Ett gäng stolta pilgrimsvandrare berättade om den fjärde och näst sista etappen på pilgrimsvandringen till Compostela. I ord, bild och sång och uppmanade åhörarna att följa med på nästa års resa. Christinaesalen hade dukats om till café, och till föredraget bjöds lussefika. 32 personer pratade, lyssnade, sjöng och ställde frågor.

 

… och så var det resan!

Så var det dags för etapp nummer fyra på vandringen från Sant Jean Pied de Port till Santiago de Compostela! Den 26 september-6 oktober traskade 26 pilgrimer mellan León och Alto do Poio och avslutade med två härliga nätter och dagar i Madrid. Vandringen har arrangerats av föreningen med gemensamma krafter.

 

 

Ungdomsutbytet

Den 11 juli reste tio svenska ungdomar med sina ledare Hillevi Lennström och Emma-Klara Sandberg till Paris för att bekanta sig med den franska huvudstaden i tre dagar. Därefter tog de tåget till södra Frankrike där de hälsades välkomna av Nicholas och Caroline Cazaux och de franska ungdomarna Två fantastiska veckor senare reste gruppen hem fullproppade med minnen av fransk sommar med hav, berg, fest och god mat – och som vanligt fälldes tårar vid avskedet.

 

Kravmärkning

Föreningen är öppen för alla med intresse för den franska kulturen och franskspråkiga samhällen i världen. Föreningen organiserar regelbundna kulturutbyten för ungdomar och vuxna mellan vänorterna Mont de Marsan och Alingsås. Föreningen arbetar i enlighet med kommunens kravmärkning: för mångfald, demokrati och jämställdhet och mot alkohol, droger och främlingsfientlighet.

 

Övrigt

Kontakten med systerföreningen Les Amis d’Alingsås har varit flitig. Under året fick vi flera besök från Mont de Marsan.

 

Under året har föreningen utvecklat en ny webbsida: www.montdemarsan.se och adressen till den franska systerföreningens hemsida är: http://alingsas.mtmarsan.free.fr

 

Kommande verksamhet och planering

Styrelsens önskan är att även framöver erbjuda ett för alla kategorier och ålders¬grupper intressant och varierat program med anknytning till Frankrike och fransk¬talande länder. Föreningens styrelse är öppen för ett aktivt samarbete med andra föreningar i Alingsås.

 

Tack till Alingsås kommun för stöd till ungdomsutbytet.

Tack till KFUM för stöd till ungdomsutbytet.

Tack till Studieförbundet Vuxenskolan för stöd.

 

 

 

 

 

FÖRENINGEN MONT DE MARSAN

ALINGSÅS

 

VERKSAMHETSÅRET 2015

 

 

 

 

 

 

 

© Copyright 2012. All Rights Reserved.