Årsmöte 2015-03-09

Föreningen Mont de Marsan

Association des Amis de Mont de Marsan

 

 

 

grundad 1975 fondée en 1975

Avtackning av Martha, Marianne och Arne för ett långt och förtjänstfullt arbete I styrelsen.

VERKSAMHETSÅRET 2014

 

Styrelse

Ylva Gustafsson – ordförande

Inger Lerander – vice ordförande

Niklas Bardh – sekreterare

Arne Wallmyr – kassör

Marianne Jacobsson – ledamot

Martha Nordwall Persson – ledamot

Bernt-Erik Nyberg – ledamot

 

Styrelsen konstituerade sig vid sammanträdet den 14 mars.

 

Revisorer

Per Palm, Karin Axelsson suppleant, Jaana Björkdahl suppleant.

 

Valberedning

Per-Erik Lundahl (sammankallande) och Monica Staaf.

 

Medlemsantal

Föreningen hade 85 ”betalande enheter” 2014, vilket torde innebära en bra bit över 120 enskilda medlemmar. För fem år sedan var siffran 36 hushåll, för två år sedan 61.

 

Styrelsens sammanträden

Styrelsen har haft sex protokollförda styrelsemöten under året: den 16 januari, 24 februari, 14 mars (årsmöte + konstituerande), 5 maj, 1 september och 17 november.

 

Inför vandringen på pilgrimsleden till Santiago de Compostela arrangerade föreningen två informationsträffar: den 10 mars och 12 maj.

 

Inför ungdomsutbytet med Mont de Marsan arrangerade föreningen tre träffar: den 23 februari, 30 mars och 11 maj.

 

 

 

Föreningens offentliga sammankomster

 

14 mars Konsert med bretonska Kelenn + årsmöte

Efter avslutade årsmötesförhandlingar på Hillsalen fick vi klara stämbanden och stämma upp i en rad franska visor tillsammans med sånggruppen Kelenn. De bretonska valde vi att enbart lyssna till… Efteråt blev det vin och räksmörgås och trevligt samkväm. 42 personer deltog.

 

25 mars Elfenbenskusten – en utmaning för FN och Afrika

Med Pierre Schori som guide till utvecklingen i Afrika förvandlade vi för en kväll Estrad till en arena där alla frågor om globalisering, utveckling och Frankrikes relation till sina forna kolonier kunde ställas. Diskussionen efteråt hölls på svenska, engelska och franska, 120 personer deltog.

 

17 maj Från Gudhem till Broddetorp

Årets kroppsliga övning förlades till ett vårgrönt och blommande Skaraborg där vi vandrade från Gudhem till Broddetorp på den nyöppnade St Olavsleden. Körsbärsträden blommade runt Göran Löwings ateljé och Varnhems klosterkyrka som vi besökte på hemvägen. 22 personer deltog på vandringen.

 

23 oktober Alingsås + Mont de Marsan – en sextioårig vänskap

Karin Axelsson, frankofil och mångårig medlem i föreningen, tog oss med på en sextioårig resa om relationen mellan Sveriges äldsta vänorter. Vem visste till exempel att en svensk låg bakom förbudet mot tjurfäktning i Frankrike…? 46 personer lyssnade på föredraget och drack vin efteråt.

 

1 december Ännu ett steg närmare Santiago…

Ett gäng stolta pilgrimsvandrare berättade om den tredje etappen i ord, bild och sång och uppmanade åhörarna att följa med på nästa års resa. Christinaesalen hade dukats om till café, och till föredraget bjöds lussefika. 43 personer pratade, lyssnade, sjöng och ställde frågor.

 

… och så var det resan!

Så var det dags för etapp nummer tre på vandringen från Sant Jean Pied de Port till Santiago de Compostela! Den 27 september-6 oktober traskade 24 pilgrimer 17,9 mil mellan Burgos och León. Vandringen har arrangerats av föreningen med gemensamma krafter.

 

Ungdomsutbytet

Den 20 juli anlände elva franska ungdomar med sina ledare Nicholas och Caroline Cazaux till Alingsås station med tåget från Stockholm. Där hälsades de av de svenska ungdomarna tillsammans med ledarna Hillevi Lennström och Emma-Klara Sandberg. Två fantastiska veckor senare – de vackraste sommarveckorna i mannaminne – reste gruppen hem fullproppade med minnen av svensk sommar – och som vanligt fälldes tårar vid avskedet.

 

Kravmärkning

Föreningen är öppen för alla med intresse för den franska kulturen och franskspråkiga samhällen i världen. Föreningen organiserar regelbundna kulturutbyten för ungdomar och vuxna mellan vänorterna Mont de Marsan och Alingsås. Föreningen arbetar i enlighet med kommunens kravmärkning: för mångfald, demokrati och jämställdhet och mot alkohol, droger och främlingsfientlighet.

 

Övrigt

Kontakten med systerföreningen Les Amis d’Alingsås har varit flitig. Under sommaren fick vi besök av flera familjer från Mont de Marsan.

 

Under året har föreningen utvecklat en ny webbsida: www.montdemarsan.se och adressen till den franska systerföreningens hemsida är: http://alingsas.mtmarsan.free.fr

 

Kommande verksamhet och planering

Styrelsens önskan är att även framöver erbjuda ett för alla kategorier och ålders¬grupper intressant och varierat program med anknytning till Frankrike och fransk¬talande länder. Föreningens styrelse är öppen för ett aktivt samarbete med andra föreningar i Alingsås.

 

Tack till Alingsås kommun för stöd.

Tack till Studieförbundet Vuxenskolan för stöd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Copyright 2012. All Rights Reserved.